Je zou toch denken dat computer gebruikers inmiddels wel weten dat een goede beveiliging op je computer onmisbaar is want er wordt in de media vaak aandacht aan besteed. In kranten en tijdschriften,  tv spotjes en zelfs in het nieuws wordt er regelmatig gewaarschuwd voor de potentiële gevaren van surfen op het internet zonder goede beveiligings-software op je computer  en met  de 'Hang op, Klik weg, Bel uw bank' campagne voor veilig internetbankieren worden we er op gewezen dat we allert moeten zijn op internet criminaliteit.

Ondanks al die waarschuwingen zijn er nog steeds heel veel computergebruikers die zonder enige beveiliging en niet gehinderd door enige kennis van phishing mails en -websites, virussen, trojans, wormen, spyware, adware en malware onbezorgd rondsurfen op het internet en programma's downloaden die meer op hun computer installeren dan de gewenste software.

Zo makkelijk als de ongewenste software op je computer wordt geïnstalleerd, zo moeilijk is het om die software te verwijderen. Je deïnstalleert het programma maar het script wat zich in je computer heeft genesteld blijft achter. Ze hebben vaak bestandsnamen die bedrieglijk veel op legitieme windows bestanden lijken waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet.

Een ander trucje is het uitschakelen van je computer beveiliging; Het lijkt dan net als of je virusscanner gewoon zijn werk doet en updates binnen haalt maar in werkelijkheid worden er alleen maar gegevens verstuurd naar de computer van de boosdoener.

Komt dit je bekend voor? dan doe je er verstandig aan om je computer eens grondig te laten scannen door een goede virus/adware scanner.

 Tips om besmetting met virussen, trojans, wormen adware en spyware te voorkomen:

 1. Houdt het besturingssysteem en software op je computer up-to-date.
  Elk besturingssysteem moet af en toe bijgewerkt worden. Kwaadwillenden zijn voortdurend op zoek naar gaten in computer beveiliging. Laat Windows dus wel dagelijks naar updates zoeken.
  Heb je Java en/of Flahsspeler op je computer geïnstalleerd? Laat de programma's dan standaard altijd naar updates zoeken en automatisch installeren. Je kan het automatisch installeren ook uitzetten maar vergeet dan niet om de updates te installeren als je een melding krijgt dat er een update is.
 2. Installeer antivirus met firewall
  Zorg dat er een betrouwbare virusscanner (liefst met Firewall) op je computer is geïnstalleerd die automatisch naar updates zoekt en installeert. Goede gratis virusscanners zijn Avast, Avg en Antivir  Betaalde versies bieden vaak een meer uitgebreide bescherming. Let op: Op nieuwe computers zit vaak al virusbeveiliging geïnstalleerd waardoor mensen denken dat hun computer veilig is maar dit betreft altijd een proef versie die je een jaar lang kan blijven gebruiken. Als je echter na die periode niet betaalt is je computer niet meer beveiligd.
 3. Klik nooit zomaar op OK!
  Op welke website je ook bent (of denkt te zijn), als er een een popup verschijnt lees dan altijd eerst de tektst voor je klakkeloos op OK drukt om van het gezeur af te zijn. Onbekende website? of begrijp je niet wat er staat? Klik niet op ok of annuleren maar op het kleine kruisje rechtsboven in het popupvenster. Verschijnt op een website de popup steeds opnieuw, sluit dan je browser geheel. Gebruik desnoods Ctrl+Alt+Delete om je browser via taakbeheer af te sluiten.
 4. phishingmailKlik ook nooit klakkeloos op een link in een e-mail.
  Zelfs niet als die van een bekende lijkt te zijn. Het gevaar zit meestal niet (meer) in de bijlage. In de meeste valse mails wordt er gebruik gemaakt van een link die naar een website leidt waar de kwalijke software zich meteen nestelt in je computer of naar een website die bedrieglijk veel lijkt op de website van je bank. Bedoeld om jou je gegevens te ontfutselen.

  Ontvang je een e-mail die er niet direct verdacht uitziet waarin een link staat controleer dan voor je klikt waar de link naar toe leidt. Wanneer je met je muis over de link gaat zie je onderaan in de statusbalk de link. Zie afbeelding. (n.b. Het ING logo werd geladen van ing.nl, de overige externe inhoud van heel andere websites, gelukkig geblokkeerd door Thunderbird )
 5. Installeer alleen software die je wilt installeren.
  Wanneer je gratis software op je computer installeert staan er heel vaak een aantal extra opties aangevinkt. Haal de vinkjes weg als je niet wilt dat ook andere software of een toolbar wordt meegeïnstalleerd waar je niet om hebt gevraagd. Soms zitten deze opties verstopt achter een knop voor geavanceerd installeren. Zelfs met de installatie van Java of de Flash player plugin wordt automatisch extra software geinstalleerd als je het vinkje niet weg haalt bij die optie want dat is standaard wel aangevinkt!
 6. Laat onbekende software eerst scannen door je virus en/of malware scanner.
  Heb je software gedownload die je toch niet helemaal vertrouwt? Klik met je rechter muiskop op het installatie programma en dan bijvoorbeeld op "Scannen met Malwarebytes".
  Zijn er geen schadelijke bestanden gevonden dan kan je de installatie starten.
 7. Denk je dat je computer ondanks alle voorzorgen toch geïnfecteerd is met schadelijke software?
  Laat je computer dan scannen door een externe virusscanner. Housecall is zo'n scanner. Je download de scanner van de Trend Micro website en kan na de download direct een scan starten.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of kan je wel wat hulp gebruiken? Stuur je vraag naar .